chalin food forest permaculture garden banana Tempat terbaik untuk memulakan dengan mana-mana taman adalah reka bentuk yang baik. Sekiranya anda merancang sebelum anda memulakan, anda akan mempunyai sesuatu yang konkrit untuk dibina daripada hanya pergi bersantai dan memetik tanaman yang mungkin atau mungkin tidak berfungsi dengan baik dan mungkin atau mungkin tidak berfungsi dengan baik di dalam kebun Permakultur. Read More

Prinsip panduan kebun Permakultur adalah anda mereplikasi pola pertumbuhan dan penuaian yang berlaku secara semula jadi. Mana-mana taman yang dirancang dengan mempertimbangkan ini adalah taman Permakultur. Tentukan dan reka bentuk berdasarkan seberapa banyak anda berhasrat menggunakan elemen semula jadi di kebun anda.

Pertama, tentukan seberapa besar kebun anda berdasarkan kawasan yang anda ada untuk menanam.

Kemudian tentukan sama ada anda ingin menanam taman tradisional dengan hanya beberapa ciri reka bentuk Permakultur yang dilemparkan ke dalam atau jika anda mahukan kebun Permakultur bertumpuk lengkap, dari atas ke bawah.

Ciri Reka Bentuk

Bagaimana anda akan melindungi tanah anda? Berikut adalah kaedah yang perlu dipertimbangkan:

Menggunakan tanaman mulsa atau penutup tanah untuk melindungi tanah dan menolong menyimpannya di tempat.

Berkebun tanpa digali. Mengusahakan tanah mengganggu struktur kotoran anda dan mendedahkan lapisan bawah tanah anda kepada cahaya matahari. Itu boleh memusnahkan nutrien dan makhluk hidup yang sangat bermanfaat di bawah tanah yang bermanfaat untuk kebun anda. Cacing tanah adalah rakan anda. Mereka mengganggu sedikit tetapi berjaya menjaga agar tanah tidak cukup pecah sehingga air masuk ke akar tanaman anda. Sekiranya anda menanam katil taman, sangat sesuai untuk merancangnya supaya anda tidak perlu melangkahdi dalam katil untuk menuai. Apabila anda menginjak tanah, anda memadatkannya, mengelakkan udara dan air masuk ke akar tanaman anda. Beri pemeriksaan kesihatan kepada tanah anda sebelum anda mula menanam. Sekiranya anda mempunyai tanah kering atau tanah yang mempunyai sedikit atau tidak ada hubungan organik, anda perlu membuatnya sebelum memulakannya.

Kompos tanah anda tetapi lakukan tanpa memusingkan tanah lebih daripada yang diperlukan.

Gunakan tanaman penutup seperti kacang atau kacang polong untuk melindungi tanah anda. Tanaman penutup akan menjaga tanah di tempatnya dan, sebelum ditanam, anda dapat memotongnya dan membiarkannya tetap di sana untuk mengurai dan memberi makan tanah anda.

Penumpukan Tumbuhan

Berjalan melalui hutan dan anda akan melihat contoh utama penumpukan tanaman. Pokok adalah lapisan atas, pokok renek tumbuh di bawahnya, kemudian tanaman herba kemudian penutup tanah. Vine tumbuh melalui campuran. Ibu Alam tahu apa yang dia lakukan. Dengan menyusun tanaman, anda dapat menggunakan ruang anda dengan lebih cekap dan menghasilkan lebih banyak dengan ruang yang terhad. Penumpukan tanaman juga memanfaatkan elemen semula jadi secara maksimum, seperti matahari dan air dan membantu memberi perlindungan dari angin.

Penanaman Penggantian

Ibu Alam menanam tumbuh-tumbuhan untuk menggantikan yang lain semasa mereka mati. Ini melindungi tanah dan memberikan bekalan hasil yang tidak berkesudahan. Atur kebun Permakultur anda sehingga anda menanam tanaman baru ketika yang sudah ada di akhir kitaran pengeluarannya. Anda akan sentiasa menanam tanaman, melindungi tanah anda, dan anda akan menghabiskan lebih sedikit masa untuk menunggu tanaman seterusnya masuk.

  • Penanaman berturut-turut

  • Penanaman Sahabat

Penting untuk memilih tanaman yang bekerja bersama di alam semula jadi. Anda boleh menanam tanaman bersama-sama yang merangsang pertumbuhan tanaman, menjadikan tanaman anda lebih tahan terhadap perosak dan penyakit, menyembunyikan tanaman lain dari perosak, dan / atau menarik serangga bermanfaat seperti penyerbuk atau serangga pemangsa yang bermanfaat yang memakan perosak.

Sila layari laman: https://www.thespruce.com/how-to-start-a-permaculture-garden-4050110

 

Other Articles.....