BACK TO EARTH SEEDSTerdapat lapan teknik berkebun permakultur asas untuk memulakan kebun yang lestari.

  1. Kenali diri anda dengan persekitaran anda.

Biasakan diri anda dengan tanaman, serangga, dan pemangsa asli yang menghuni kawasan dan kawasan penanaman anda. Perhatikan bahagian kebun mana yang mendapat sinar matahari paling banyak. Kenali lereng di lanskap yang boleh menyebabkan air hujan terkumpul. Adakah terdapat ciri unik kawasan kebun anda yang boleh bermanfaat? Contohnya, anda mungkin mempunyai tanaman asli tinggi yang dapat berfungsi sebagai teralis hidup bagi tanaman baru dalam sistem permakultur anda.

  1. Pilih tumbuhan berdasarkan persekitaran anda.

Semasa memutuskan apa yang hendak ditanam, buatlah kajian dan tanaman tahunan dan tahunan mana yang akan tumbuh subur di habitat anda. Amalkan penanaman rakan dengan memilih tanaman yang menarik serangga bermanfaat, mencegah perosak, dan menyuburkan tanah anda secara semula jadi. Tanam bunga yang menarik rama-rama, tumbuh herba yang mengusir serangga berbahaya dari pokok buah-buahan, dan memilih tanaman baja hijau yang memperbaiki nitrogen yang secara beransur-ansur akan meningkatkan nutrien di tanah anda dari masa ke masa.

  1. Reka susun atur taman anda.

Setelah anda mengetahui persekitaran anda dan mengetahui tanaman yang ingin anda tanam, gunakan maklumat tersebut untuk merancang reka bentuk taman anda. Semasa proses reka bentuk, pertimbangkan keperluan cahaya anda, sumber air, dan landskap yang ada untuk menentukan tempat menanam setiap jenis tanaman. Gunakan penumpukan tanaman untuk memaksimumkan ruang: Tumbuhkan tanaman herba sebagai penutup tanah, semak sebagai lapisan tengah, dan pohon sebagai lapisan atas.

  1. Bina petak taman anda.

Tempat batas yang tinggi sangat sesuai untuk berkebun permakultur kerana anda tidak perlu mengusahakan tanah, sehingga nutrien tetap utuh. Tempat batas yang dinaikkan hendaklah enam hingga 12 inci di atas tanah. Kaedah berkebun tanpa penggalian alternatif untuk batas yang dibangkitkan adalah pemadaman lembaran. Lembaran lembaran adalah proses mewujudkan kawasan yang dapat ditanam dengan meletakkan bahan kompos seperti jerami, kadbod, serpihan kayu, dan daun di atas rumput untuk membangun tanah tanpa mengganggu penggarapan yang sudah ada.

  1. Tanam kebun permakultur anda.

Mulailah dengan menanam tanaman anda yang lebih tinggi terlebih dahulu, sehingga penutup teduh ada untuk tanaman yang lebih kecil yang sensitif terhadap cahaya matahari langsung. Periksa semula reka bentuk anda untuk memastikan tanaman dengan keperluan air dan matahari yang serupa dikumpulkan bersama.

  1. Tambahkan lapisan mulsa organik ke atas tanah.

Pembunuh rumpai kimia tidak sesuai dengan prinsip berkebun permakultur, jadi pastikan anda menambahkan lapisan mulsa organik setelah menanam untuk menyekat rumpai dan menjaga tanah Anda lembap. Jenis mulsa yang biasa termasuk daun, surat khabar, jerami, serpihan kayu, kulit kayu yang diparut, dan guntingan rumput.

  1. Tambahkan kompos tanpa mengganggu tanah.

Elakkan baja kimia dan sebaliknya, gunakan kompos semula jadi yang dipenuhi dengan bahan organik. Pilihan kompos yang popular termasuk sisa baja dan dapur yang boleh anda kumpulkan dalam tong kompos. Cetakan cacing tanah dan teh cacing juga merupakan pilihan yang bagus, kerana ia sangat kaya dengan nutrien dan menambah mikroba yang bermanfaat ke tanah anda.

  1. Gunakan sistem penyiraman yang cekap dan lestari.

Pastikan anda menggunakan jumlah minimum air yang diperlukan agar kebun anda dapat berkembang maju. Sistem pengairan titisan sisa rendah adalah pilihan terbaik untuk menyiram tanah anda secara langsung dengan penyejatan minimum. Kumpulkan limpasan hujan dari selokan bumbung anda yang dapat anda kitar semula ke dalam sistem penyiraman anda.

Bagi mereka yang berminat, sila layari laman web https://www.masterclass.com/articles/how-to-start-a-permaculture-garden#what-is-permaculture

Other Articles.....